Online dienstverlening, Drupal - Open Source CMS, SIMsite

Het zesde stokje is in handen van Hans Jenniskens, coördinator informatiemanagement en Hilda van Cuijlenburg, webmaster, beide werkzaam bij de gemeente West Maas en Waal. 

SIM heeft hard gewerkt aan een nieuw CMS, toegespitst op de specifieke behoeften bij lokale overheden. Voordat deze eerste ontwikkeling bij de eindstreep is, gaat het door vele handen om gefinetuned, getest en geperfectioneerd te worden. Teamwork dus, net als bij een estafetterace. In deze interviewreeks vertellen een aantal betrokkenen over de co-creatie, hun persoonlijke bijdragen en ervaringen.

Wat is jullie rol binnen de ontwikkeling van het nieuwe CMS?
Hilda: “Voor onze gemeente houd ik me als webmaster vooral bezig met de dagelijkse praktijk van digitale dienstverlening, Hans zorgt ervoor dat mijn werkzaamheden landen in de organisatie en daarbuiten.” Hans: “Zaken als burgerparticipatie en de digitale agenda vallen binnen mijn werkterrein. Kort gezegd is het zo dat ik mogelijkheden creëer op digitaal gebied en Hilda voert ze uit.” Hilda: “Daarom ben ik vooral bij pilot betrokken. Ik doe de testcases en geef daarover mijn feedback; wat werkt goed, wat zijn aandachtspunten? Tijdens de eerste bijeenkomst over het nieuwe CMS hadden we al een aantal leermomenten over ons huidige CMS doorgegeven, mede op basis daarvan is SIM gaan ontwikkelen.”  

Waarom hebben jullie besloten mee te doen aan de pilot?
Hans: “We waren beide aanwezig bij de kick-off waar meer werd verteld over de pilot en het nieuwe CMS. Dat kwam op het juiste moment voor ons, omdat we onze website moesten aanpassen aan de nieuwe regelgeving voor digitale dienstverlening.” Hilda: “Onze website had sowieso een update nodig, want we wilden toegankelijker zijn naar onze inwoners toe. De manier waarop het nieuwe CMS van SIM daarop aan zou sluiten, leek ons heel geschikt.”

Waarom is het belangrijk dat dit via co-creatie gebeurt?
Hilda: “Het is heel fijn dat we als pilotgemeenten echt de ruimte krijgen om onze voorkeuren aan te geven. Wat daarbij meteen opviel, was dat we als groep grotendeels op één lijn zaten en dat onze wensen juist afweken van die waarop SIM had geanticipeerd. Ook bleek dat we niet heel nieuwe aspecten nodig hadden, maar juist een optimalisatie van bestaande functies.” Hans: “Dankzij co-creatie krijg je andere meningen en zienswijzen mee. Dat is heel positief.”

Wat vinden jullie leerzaam en/of positief aan deze manier van werken?
Hans: “Omdat er meerdere partijen bij betrokken zijn, leer je van elkaar.” Hilda: “Juist de verschillen tussen de betrokken partijen zijn waardevol. Kleinere plattelandsgemeenten hebben andere behoeften dan grote stedelijke gemeenten. Daarom biedt het nieuwe CMS die flexibiliteit ook.” 

Wat maakt dit product zo geschikt voor lokale overheden?
Hilda: “Dit CMS is eigenlijk voor elk type organisatie geschikt, niet alleen specifiek voor lokale overheden. Het is makkelijk aan te passen en vrij invulbaar. Bijvoorbeeld met betrekking tot het gebruik van E-formulieren, waar we veel gebruik van maken. Bovendien biedt het veel mogelijkheden voor digitale dienstverlening. Dat sluit wél heel goed aan bij overheden, voor ons is dat een belangrijk gegeven. Net als het feit dat dit CMS interactiever is in te zetten. ” Hans: “Met het oog op de nieuwe regelgeving is de koppeling met DigiD ook handig. daarmee kunnen we allerlei zaken waaraan we moeten voldoen heel goed regelen.“ Hilda: “Nu zijn we zeker klaar voor de volgende stap richting de toekomst.”

Wie moeten we voor het volgende interview spreken?
Consultant Jordy Klaassen van SIM. Hij is wel de brug tussen ons klanten en de ontwikkelaars van het nieuwe CMS.”

Ontdek de mogelijkheden van het nieuwe CMS 'SIMsite'

Meld je aan voor het SIMsite webinar

Tijdens een interactieve webinar vertellen Roelof Schram en Twan Meijerink je alles over het nieuwe CMS van SIM 'SIMsite'.

Waarom deelnemen?

  • Sneak preview van SIMSite
  • Meer uitleg over Drupal
  • Mogelijkheid tot het stellen van vragen
  • Geen reistijd: je volgt het webinar gewoon thuis of op kantoor

* Meer informatie over datum en tijdstip volgt zo snel mogelijk. 

Ja, ik ben geïnteresseerd in het webinar