Online dienstverlening, Drupal - Open Source CMS, SIMsite

Het derde stokje is in handen van Jelle den Butter, Full-Stack Drupal ontwikkelaar bij FRMWRK.SIM heeft hard gewerkt aan een nieuw CMS, toegespitst op de specifieke behoeften bij lokale overheden. Voordat deze eerste ontwikkeling bij de eindstreep is, gaat het door vele handen om gefinetuned, getest en geperfectioneerd te worden. Teamwork dus, net als bij een estafetterace. In deze interviewreeks vertellen een aantal betrokkenen over de co-creatie, hun persoonlijke bijdragen en ervaringen.

 Wat is jouw rol binnen de ontwikkeling van het nieuwe CMS?
“Ik werk voor FRMWRK, het internetbureau waarmee SIM het nieuwe CMS ontwikkelt. SIM heeft ons benaderd vanwege onze specialisatie in het open source CMS van Drupal. Daar wordt wereldwijd door ruim 50.000 ontwikkelaars continu aan gewerkt. Dat noem ik wel een gemeenschap. Al die mensen zoeken samen naar generieke oplossingen voor verschillende gebruikers en ze kijken kritisch naar onderhoud van het systeem.”

Jelle den Butter - FRMWRK

 Hoe is de samenwerking tussen jullie en SIM tot stand gekomen?
“Twan Meijerink van SIM was al langer met ons in gesprek over de mogelijkheden van Drupal. Hij en ik hebben eerst uitgezocht of dat systeem past bij het product dat SIM klanten wil aanbieden. Dat bleek een klik, zowel qua systeem als qua samenwerking. Daarom ben ik door SIM gevraagd om als Drupal specialist aan te sluiten bij het project. Sindsdien werk ik zo’n twee dagen per week bij SIM op locatie mee aan de ontwikkeling van het nieuwe CMS.“

 Waarom is het belangrijk dat dit via co-creatie gebeurt?
“De klik tussen FRMWRK en SIM zit ‘m onder andere in het feit dat we beide meedenken met de eindgebruikers van onze producten en hen ook in de praktijk daarin betrekken. Dat zit in ons DNA. Daarom weet SIM heel goed wat er speelt bij lokale overheden, hoe hun inwoners websites gebruiken en hoe dat omgezet kan worden in technologie. Het is dus heel fijn dat zij kunnen spreken namens hun klanten en wij precies weten hoe we die wensen binnen Drupal kunnen realiseren.”

 Wat vind je leerzaam en/of positief aan deze manier van werken?
“Bovenal is het ontzettend fijn om als ontwikkelaar met andere ontwikkelaars samen te werken. We denken vanuit andere perspectieven en business modellen, dat maakt sparren heel leerzaam. En over en weer verbeter je zo de kwaliteit van beide partijen. Kruisbestuiving levert veel voordelen op.”

 Wat maakt dit product zo geschikt voor lokale overheden?
“Dankzij het open source karakter van Drupal blijft het CMS voldoen aan alle eisen, zoals op het gebied van privacywaarborging en veiligheid. Dat is zeker voor lokale overheden heel belangrijk. Een CMS als maatwerk maakt het lastig om de snelle ontwikkelingen te volgen en als er iets verandert, moet dat ook steeds weer door de verschillende partijen die eraan en ermee werken, begrepen en aangepast worden. Vooral bij gemeentes wordt het wiel op die manier vaak opnieuw uitgevonden. Bovendien is uniformiteit niet alleen veiliger, maar ook financieel interessanter.”

 Wie moeten we voor het volgende interview spreken en waarom?
Nine van de Kamp, communicatie medewerker bij de gemeente Ooststellingwerf. Een van pilotklanten die het nieuwe CMS tijdens de ontwikkelfase uitprobeert.”

 

Ontdek de mogelijkheden van het nieuwe CMS 'SIMsite'

Meld je aan voor het SIMsite webinar

Tijdens een interactieve webinar vertellen Roelof Schram en Twan Meijerink je alles over het nieuwe CMS van SIM 'SIMsite'.

Waarom deelnemen?

  • Sneak preview van SIMSite
  • Meer uitleg over Drupal
  • Mogelijkheid tot het stellen van vragen
  • Geen reistijd: je volgt het webinar gewoon thuis of op kantoor

* Meer informatie over datum en tijdstip volgt zo snel mogelijk. 

Ja, ik ben geïnteresseerd in het webinar