Online dienstverlening, Drupal - Open Source CMS, SIMsite

Het zevende stokje is in handen van Jordy Klaassen, consultant bij SIM. SIM heeft hard gewerkt aan een nieuw CMS, toegespitst op de specifieke behoeften bij lokale overheden. Voordat deze eerste ontwikkeling bij de eindstreep is, gaat het door vele handen om gefinetuned, getest en geperfectioneerd te worden. Teamwork dus, net als bij een estafetterace. In deze interviewreeks vertellen een aantal betrokkenen over de co-creatie, hun persoonlijke bijdragen en ervaringen.

Wat is jouw rol binnen de ontwikkeling van het nieuwe CMS?
“Ik voer samen met een collega dit project uit bij een van de eerste pilotgemeenten die interesse had. Een echte pionier dus, die het nieuwe systeem uitprobeert, ook op kleine puntjes die niet tijdens de eerste testfase omhoog kwamen. De ervaringen en wensen die daaruit voortkomen, vergelijk ik met die van andere pilotgemeenten. In feite ben ik daarmee ook de brug tussen hen en de ontwikkelaars van het CMS.” 

Waarom heeft SIM besloten deze stap te nemen?
“Onze grootste beweegreden was het open source karakter van Drupal. Daarmee kunnen we continu verbeteringen bieden aan onze klanten. Voorheen deden we dat apart per CMS, straks helpen we in één slag iedereen verder. Daarnaast biedt het nieuwe CMS meer opties voor de vormgeving van een website, zo kunnen klanten ‘m persoonlijker en flexibeler maken naar eigen voorkeur.”

JordyJordy Klaassen, consultant bij SIM

 Waarom is het belangrijk dat dit via co-creatie gebeurt?
“Uiteindelijk zijn onze klanten natuurlijk degenen die met het CMS gaan werken. Daarom is het niet meer dan logisch om ze bij het ontwikkelproces te betrekken. Ons advies aan hen is altijd om meer van buiten naar binnen te werken, dus dan moeten we dat zelf ook doen. Verder willen we graag draagvlak creëren voor ons nieuwe product. Als klanten er vóór de lancering al bekend mee zijn, is de stap om het in te voeren een stuk kleiner.” 

Wat vind je leerzaam en/of positief aan deze manier van werken?
“Dat klanten echt blij zijn om hieraan bij te dragen. Ze vinden het oprecht leuk om over de ontwikkeling mee te denken. De focus van SIM is om zoveel mogelijk naar klanten te luisteren en zo snel mogelijk service te verlenen. Dat is soms lastiger met bestaande producten. Dankzij co-creatie kunnen we veel sneller inspelen op klantwensen.” 

Wat maakt dit product zo geschikt voor lokale overheden?
“De gebruiksvriendelijkheid. Klanten gebruiken hun website meestal vanuit communicatiedoeleinden, het zijn geen techneuten. Het systeem van Drupal is heel makkelijk op te pikken en werkt heel logisch. Je hebt er weinig technische kennis voor nodig. Terwijl het toch heel veel opties heeft; iets waar klanten ook behoefte aan hebben. Een ander pluspunt is dat meerdere mensen tegelijkertijd in dit systeem kunnen werken, zonder elkaar voor de voeten te lopen. Iedereen krijgt een eigen rol met bijbehorende verantwoordelijkheden, van redacteur tot beheerder of baliemedewerker.”

 Wie moeten we voor het volgende interview spreken en waarom?
Madelon Coene, webmaster bij de gemeente Krimpenerwaard, een van de pilotgemeenten.”

Ontdek de mogelijkheden van het nieuwe CMS 'SIMsite'

Meld je aan voor het SIMsite webinar

Tijdens een interactieve webinar vertellen Roelof Schram en Twan Meijerink je alles over het nieuwe CMS van SIM 'SIMsite'.

Waarom deelnemen?

  • Sneak preview van SIMSite
  • Meer uitleg over Drupal
  • Mogelijkheid tot het stellen van vragen
  • Geen reistijd: je volgt het webinar gewoon thuis of op kantoor

Meld je nu aan voor de webinar!