Online dienstverlening, Drupal - Open Source CMS, SIMsite

Het achtste en laatste stokje is in handen van Madelon Coene, webmaster bij de gemeente Krimpenerwaard. SIM heeft hard gewerkt aan een nieuw CMS, toegespitst op de specifieke behoeften bij lokale overheden. Voordat deze eerste ontwikkeling bij de eindstreep is, gaat het door vele handen om gefinetuned, getest en geperfectioneerd te worden. Teamwork dus, net als bij een estafetterace. In deze interviewreeks vertellen een aantal betrokkenen over de co-creatie, hun persoonlijke bijdragen en ervaringen.

Wat is jouw rol binnen de ontwikkeling van het nieuwe CMS?
“Samen met een collega vorm ik het webteam van onze gemeente. Tijdens verschillende sessies die SIM organiseert, testen we steeds een nieuwe versie van het CMS. Dat gebeurt via opdrachten waarmee we de functionaliteiten uitproberen. Met de feedback die we geven, worden in een volgende versie verbeteringen aangebracht die we weer testen, enzovoort. Bijvoorbeeld; voorheen moesten we foto’s eerst verkleinen in een apart programma voordat we ze konden plaatsen op de website, nu kan dat direct in het CMS. Dat scheelt veel tijd en muisklikken.” 

foto madelonMadelon Coene, webmaster bij de gemeente Krimpenerwaard

Waarom hebben jullie besloten mee te doen aan de pilot?
“Begin 2018 hielden we samen met SIM gebruikersonderzoeken onder onze inwoners. Daaruit bleek onder andere dat we de navigatie- en de zoekfunctie van onze website moesten verbeteren. Toen we kort daarop tijdens de jaarlijkse regiosessie bij SIM hoorden over het nieuwe CMS dat ze wilden ontwikkelen, besloten we om maar meteen daarop aan te haken. Dan kunnen we meteen alles in één keer upgraden.” 

Waarom is het belangrijk dat dit via co-creatie gebeurt?
“Omdat het heel fijn is om mee te denken en inspraak te hebben. We kunnen de voor ons belangrijke aspecten of wensen aangeven en die zien we ook terug in de ontwikkeling van het nieuwe CMS.” 

Wat vind je leerzaam en/of positief aan deze manier van werken?
“Het is vooral prettig om regelmatig alle betrokken partijen te spreken, waaronder ook andere gemeenten. Om elkaars ervaringen te horen en te merken dat we eigenlijk allemaal op dezelfde lijn zitten; we willen graag een zo praktisch mogelijk CMS waarmee we in zo min mogelijk tijd zoveel mogelijk kunnen doen.” 

Wat maakt dit product zo geschikt voor lokale overheden?
“Ik denk dat het juist heel goed werkt voor iedereen. Omdat het een open source systeem is met daaraan gekoppeld een brede, wereldwijde community. Dat is heel handig, want je hoeft niet steeds zelf het wiel uit te vinden. En vooral het feit dat je binnen dit CMS heel veel functionaliteiten zelfstandig kunt aanpassen, is een pluspunt. Hoe minder je hoeft aan te kloppen bij een tussenpersoon, hoe sneller je kunt werken.”

Ontdek de mogelijkheden van het nieuwe CMS 'SIMsite'

Meld je aan voor het SIMsite webinar

Tijdens een interactieve webinar vertellen Roelof Schram en Twan Meijerink je alles over het nieuwe CMS van SIM 'SIMsite'.

Waarom deelnemen?

  • Sneak preview van SIMSite
  • Meer uitleg over Drupal
  • Mogelijkheid tot het stellen van vragen
  • Geen reistijd: je volgt het webinar gewoon thuis of op kantoor

Ja, ik ben geïnteresseerd in een webinar