Online dienstverlening, Drupal - Open Source CMS, SIMsite

Het tweede stokje is in handen van Patrick Duits, Adviseur e-Dienstverlening gemeente Zuidplas. SIM heeft hard gewerkt aan een nieuw CMS, toegespitst op de specifieke behoeften bij lokale overheden. Voordat deze eerste ontwikkeling bij de eindstreep is, gaat het door vele handen om gefinetuned, getest en geperfectioneerd te worden. Teamwork dus, net als bij een estafetterace. In deze interviewreeks vertellen een aantal betrokkenen over de co-creatie, hun persoonlijke bijdragen en ervaringen.

PatrickDuits

Wat is jouw rol binnen de ontwikkeling van het nieuwe CMS?
“De gemeente Zuidplas is een van de pilotklanten die het nieuwe CMS van SIM tijdens de ontwikkelfase uitproberen, wat ik in de praktijk op me neem. Ik ben binnen de gemeente namelijk verantwoordelijk voor het beheer van de website.”

Waarom hebben jullie besloten mee te doen aan de pilot?
“Toen ik eind 2015 begon bij de gemeente Zuidplas, hebben we bij SIM aangegeven dat we een nieuwe website wilden. Ze deden toen het aanbod om hun nieuwe SIM SiteKick opzet te pitchen waarmee je in tien weken je complete website vernieuwt en up-to-date brengt. Daaruit is een goede band met SIM ontstaan. Ik kan oprecht zeggen dat alle medewerkers altijd klaarstaan en meedenken. Sparren gaat heel prettig. En ze hebben kennis van zaken, waardoor ze alle mogelijkheden kunnen benutten. Ze denken ook altijd vanuit de klant, je wordt echt gehoord. Zoals binnen dit project voor het nieuwe CMS.”

Waarom is het belangrijk dat dit via co-creatie gebeurt?
“Als klant beoordelen we of het product aansluit bij onze wensen en behoeften. SIM kan in theorie een goed idee hebben, maar werkt het in de praktijk wel zoals bedacht? Daarom is het fijn om als gebruiker van het product al tijdens de ontwikkelfase invloed te hebben op het eindresultaat. Bovendien weet je dan ook precies wat je uiteindelijk afneemt.”

Wat vind je leerzaam en/of positief aan deze manier van werken?
“Er is geen sprake van een ontwikkelaar in een ivoren toren, maar juist een dwarsdoorsnede van klanten die samen met SIM aan het product werken. En omdat die klanten allemaal verschillende disciplines vertegenwoordigen, hebben ze allemaal hun eigen focus. Op die manier komen veel verschillende inzichten bij elkaar. Dankzij co-creatie ontstaat een conversatie en dan kun je samen iets moois maken. Wat ook leuk is; je krijgt een kijkje in de keuken van je leverancier. Dat zorgt voor meer wederzijds begrip. Als SIM een probleem niet meteen kan oplossen, ben ik als klant niet gefrustreerd, omdat ik weet hoe ze werken en vertrouwen heb in een uiteindelijke goede oplossing.”

Wat maakt dit product zo geschikt voor lokale overheden?
“Wij nemen redelijk veel SIM producten af, dus dat sluit allemaal heel prettig op elkaar aan. Bovendien heeft SIM, als leverancier voor lokale overheden, ervaring op het gebied van Digitale Toegankelijkheid (voorheen Webrichtlijnen), dat sinds juli 2018 een wettelijke verplichting is voor overheidsinstanties. Een voorbeeld daarvan is dat doven en slechtzienden ook gebruik moeten kunnen maken van je website, door middel van een aanpasbaar kleurniveau, een voorleestool of het groter maken van teksten. Daar wordt allemaal rekening mee gehouden bij de ontwikkeling van het nieuwe CMS. Het feit dat SIM daar ervaring mee heeft, is absoluut een plus.”

 Wie moeten we voor het volgende interview spreken en waarom?
Jelle de Butter, Full-Stack Drupal ontwikkelaar bij FRMWRK; het internetbureau waarmee SIM het nieuwe CMS ontwikkelt.”

Ontdek de mogelijkheden van het nieuwe CMS 'SIMsite'

Meld je aan voor het SIMsite webinar

Tijdens een interactieve webinar vertellen Roelof Schram en Twan Meijerink je alles over het nieuwe CMS van SIM 'SIMsite'.

Waarom deelnemen?

  • Sneak preview van SIMSite
  • Meer uitleg over Drupal
  • Mogelijkheid tot het stellen van vragen
  • Geen reistijd: je volgt het webinar gewoon thuis of op kantoor

* Meer informatie over datum en tijdstip volgt zo snel mogelijk. 

Ja, ik ben geïnteresseerd in het webinar