Online dienstverlening, Drupal - Open Source CMS, SIMsite


Het eerste stokje is in handen van Twan Meijerink, product manager content & publicatie bij SIM. SIM heeft hard gewerkt aan een nieuw CMS, toegespitst op de specifieke behoeften bij lokale overheden. Voordat deze eerste ontwikkeling bij de eindstreep is, gaat het door vele handen om gefinetuned, getest en geperfectioneerd te worden. Teamwork dus, net als bij een estafetterace. In deze interviewreeks vertellen een aantal betrokkenen over de co-creatie, hun persoonlijke bijdragen en ervaringen.


Wat is jouw rol binnen de ontwikkeling van het nieuwe CMS?
“Sinds vijf jaar ben ik verantwoordelijk voor de content & publicatie producten van SIM. De twee belangrijkste zijn de frontoffice websites met bijbehorende templates en CMS. Daarvoor werk ik samen met onze development teams alle ideeën uit tot oplossingen waarmee we onze klanten verder helpen. De afgelopen twee jaren stonden vooral in het teken van een nieuw open source CMS, dat nu de motor voor onze websites is.”

Twan-web

Waarom heeft SIM besloten deze stap te nemen?
“Ons streven was altijd om een eigen CMS te ontwikkelen voor onze klanten. Maar de laatste tijd merken we dat de ontwikkelingen op dat gebied erg hard gaan. Daarom leek het ons slimmer om te kiezen voor een CMS dat feature complete, toekomstbestendig, gebruiksvriendelijk, modern en volwassen is, ondersteund wordt door een breed gedragen community én al een marktaandeel heeft binnen Nederlandse lokale overheden. Daarmee kunnen we veel sneller nieuwe modules toepassen en onze toegevoegde waarde als SIM vooral toepassen op de uiteindelijke gebruikers van de websites; namelijk inwoners en organisaties binnen de gemeenten van onze klanten.

Waarom is het belangrijk dat dit via co-creatie gebeurt?
“We hebben vijf van onze klanten gevraagd om mee te denken over de ontwikkeling van het nieuwe CMS omdat we op die manier de voor hen belangrijkste zaken voorop kunnen stellen. Anders gezegd; we wilden niet vanuit onze ivoren toren bedenken waar volgens ons zo’n nieuw CMS aan moet voldoen. Wij zijn immers niet degenen die er straks mee gaan werken. Extra leuk is dat al die vijf klanten begin volgend jaar live gaan met een nieuwe website die draait op het nieuwe CMS.”

Wat vind je leerzaam en/of positief aan deze manier van werken?
“Volgens mij is deze anekdote veelzeggend; met de pilotgroep hebben we een lijst met zeventien producten/wensen voor het CMS opgesteld. Die heb ik vervolgens ingeschat qua prioritering en aan de pilotklanten gevraagd hetzelfde te doen. Wat denk je? Ik had alle prioriteiten verkeerd ingeschat, terwijl de klanten bijna allemaal, los van elkaar, hetzelfde aangaven. Bijvoorbeeld; ik dacht dat een nieuwsbriefmodule onontbeerlijk was, maar klanten vonden het vooral belangrijk om pagina’s in de toekomst te kunnen publiceren of depubliceren. Zo zie je maar dat je via co-creatie veel sneller die belangrijke toegevoegde waarde kunt leveren, waardoor iedereen blijer wordt.”

Wat maakt dit product zo geschikt voor lokale overheden?
“Voor lokale overheden zijn vier verschillende website designs/stromingen van toepassing waarin toptaken centraal staan. Binnen het nieuwe CMS kunnen ze alle vier naar keuze toepassen, zelfs elke dag een andere als ze willen, maar tegelijkertijd blijft het CMS zo simpel mogelijk. De designs zijn allemaal geschikt voor mobiel, tablets en desktops. Voor de klanten van onze klanten, inwoners dus, is dat heel handig; ‘Je lokale overheid in je broekzak’. En ook voor de webredacteuren is het systeem heel gebruiksvriendelijk. Zij kunnen teksten makkelijk verrijken met bijvoorbeeld sfeerimpressies of feedbackformulieren en het CMS biedt tools om teksten te laten voldoen aan alle toegankelijkheidseisen. Daarmee blijft de website ook in de toekomst toegankelijk.”

Wie moeten we voor het volgende interview spreken en waarom?
Patrick Duits, adviseur E- Dienstverlening bij de gemeente Zuidplas. Hij is een van de klanten die ons nieuwe CMS tijdens de ontwikkelfase uitprobeert en ons van waardevolle feedback voorziet.”

Ontdek de mogelijkheden van het nieuwe CMS 'SIMsite'

Meld je aan voor het SIMsite webinar 

Tijdens een interactieve webinar vertellen Roelof Schram en Twan Meijerink je alles over het nieuwe CMS van SIM 'SIMsite'.

Waarom deelnemen?

  • Sneak preview van SIMSite
  • Meer uitleg over Drupal
  • Mogelijkheid tot het stellen van vragen
  • Geen reistijd: je volgt het webinar gewoon thuis of op kantoor

* Meer informatie over datum en tijdstip volgt zo snel mogelijk. 

Ja, ik ben geïnteresseerd in het webinar