Social media, Facebook
Afgelopen week was het weer in het nieuws "de groei van Facebook komt tot stilstand in Europa en VS". Zorgwekkend? Wat ons betreft niet.

Uit het Nationale Social Media Onderzoek eerder dit jaar bleek al dat het  percentage Facebook-gebruikers in Nederland stagneert. Vooral het gebruik onder jongeren neemt af. Waarom? Jongeren voelen zich minder thuis tussen de (oudere) mensen die op Facebook zitten, en verplaatsen zich naar andere platformen zoals Instagram en Snapchat. Dat is wel iets om je bewust van te zijn als je de jongere doelgroep wilt aanspreken.

Moeten wij als organisatie nu massaal overstappen naar een ander kanaal? Nee, dat niet. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 7,6 miljoen Nederlanders dagelijks Facebook gebruikt en is het dus nog steeds een mooi medium om je als organisatie te profileren en interactie op te zoeken met jouw doelgroep. Zoals de onderstaande top drie gemeenten! Wat kunnen we hiervan leren?

SIM’s top 3 meeste likes op Facebook*
1. Schiermonnikoog –   722 (76%)  
2. Kerkrade – 9.695 (21%)
3. Heerlen – 16.172 (19%)

*Procentueel t.o.v. het aantal inwoners per gemeente (< 100.000 inwoners)

Aan de slag met onze Facebook tips!

1. Geef proactief informatie

Gebruik Facebook om informatie te geven over actuele zaken. Denk hierbij aan het bekendmaken van de datum waarop de aanslagen worden verstuurd, een leuke foto bij de opening van een nieuw buurthuis, een voorstelrondje van het bestuur of een reminder voor de zomervakantie om je paspoort te verlengen. Allerlei zaken waar inwoners wat aan hebben en interessant vinden om te lezen. Op de Facebookpagina van de gemeente Schiermonnikoog zien we dat zij vooral hiervoor hun kanaal inzetten.

2. Past de branding bij de gemeente?

Maak een foto van het gemeentehuis, stadskantoor of een ander bijzonder monument van jouw gemeente en gebruik dit als omslagfoto voor Facebook. Wil je nog een stapje verder gaan? Plaats dan, net zoals gemeente Heerlen, een leuke video met beelden van de gemeente. Deze video speelt automatisch af als een loop zodra je op de Facebook pagina komt. Persoonlijker kan bijna niet!

3. Geef snel en goed antwoord

Een goed antwoord is voor veel mensen zichtbaar. Vermeld zo mogelijk ook de voornaam van de webcaremedewerker. Dit zorgt voor een persoonlijke klantervaring. Voor veel mensen is de drempel erg hoog als ze contact willen opnemen met de overheid. Door transparant te zijn over de mensen achter de ‘machine’, kun je deze drempel verlagen. Bij de gemeente Kerkrade zie je dat er op een persoonlijke manier op vragen wordt gereageerd. Ook wordt er veel aandacht besteed aan items waarbij de inwoners om hun mening wordt gevraagd zoals bewonersbijeenkomsten en andere initiatieven.

Zelf onderzoeken

Pak de Facebookstatistieken van jouw organisatie en vergelijk deze met een jaar geleden. Wat is er veranderd? Zijn er meer of minder volgers? Helaas is het niet mogelijk om de demografische gegevens per jaar terug te kijken, dus maak een screenshot of export van de tab ‘Personen’ en vergelijk hem opnieuw over een half jaar. Zo kun je ook de trend qua demografie op jouw Facebookanaal volgen.

HowAboutYou

Op het gebied van Social Media is onze partner HowAboutYou dé expert. Zij bieden een complete oplossing voor webcare oplossingen en realtime monitoring (analyse) van sociale media, nieuwssites, newsrooms, fora en blogs. Enorm handig als je als organisatie op de hoogte wilt blijven van wat er buiten bij jouw doelgoep speelt!

Mis nooit het laatste nieuws...

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief