SIMsearch, Zoekmachineoptimalisatie, Website

Wij geven je 3 tips bij het gebruik van een online zoekmachine!

Als overheidsorganisatie is er vaak de wens om informatie over diverse onderwerpen vindbaar te maken. Maar hoe goed is de informatie op je website vindbaar?  Oftewel; hoe makkelijk is het voor een inwoner om informatie te vinden over bijvoorbeeld een paspoort, belasting of verhuizing?

SIMsearch, de zoekmachine van SIMsite, maakt het mogelijk om zoekresultaten van verschillende websites en bronnen in samenhang met elkaar te kunnen tonen. Met SIMsearch kun je op een veilige en betrouwbare manier onderzoeken hoe goed onderwerpen op je website vindbaar zijn. De oplossing is gebaseerd op geavanceerde en veel gebruikte open source technologie (SOLR), met een vergelijkbare interface als Google. Het is van belang dat je deze oplossing onderhoudt en periodiek optimaliseert. Benieuwd hoe? Wij hebben drie tips uitgelicht die je verder kunnen helpen om dit te realiseren! 

Aan de slag!

1. Content is key!
Plaats je regelmatig relevante content waar je bezoeker ook écht iets aan heeft? Het is daarbij belangrijk om scherp te hebben wat je belangrijk vindt om te communiceren, maar ook wat de bezoeker belangrijk vindt om te lezen. Als je weet welke vragen er spelen bij jouw doelgroep, speel je daar makkelijker op in. Door hier constant onderzoek naar te doen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van SIManalytics, weet je beter wat je bezoeker interessant vindt om te lezen. Neem de tijd en ga eens na wat er belangrijk is om komende maanden te communiceren. Maak hiervoor een planning aan de hand van een contentkalender. Zo kun je relevante onderwerpen inzichtelijk maken.

2. Bepaal de relevantie voor de zoekresultaten
De zoekresultaten worden in SIMsearch aan de hand van relevantie of meeste recent getoond in de resultaten. Deze relevanties van een trefwoord zijn gebaseerd op verschillende scores en wordt als volg bepaald: 

  • Titel: 1800 
  • Url: 900 
  • Content: 450 
  • Trefwoorden: 1100
  • Metadata, synoniemen: 1000

Aan de hand van deze ranking kun je onderzoek doen naar de pagina's die jij belangrijk vindt op de website. Zoek bijvoorbeeld eens op het trefwoord 'paspoort' en onderzoek de ranking van de zoekresultaten. Zie je dat een bepaalde pagina met het zoekresultaat onderaan staat maar eigelijk veel meer relevant is? Voeg dan een trefwoord toe zodat deze hoger naar voren komt in de ranking van het zoekresultaat. 

3. Sluit de pagina's uit
Dit kun je doen door zelf te bepalen welke onderdelen van de website wel of juist niet terugkomen in het zoekresultaat. Maak hiervoor gebruik van het 'nosearch' keyword. Wanneer dit keyword als trefwoord wordt opgenomen bij een pagina zal deze niet in het zoekresultaat opgenomen worden. 

Wist je dat?

SIMsearch naast de informatie op de website, ook websites van derden kan doorzoeken? Zowel op het internet voor inwoners, op intranet voor de medewerkers als op het extranet voor raadsleden is SIMsearch in te zetten. En wist je ook dat als je gebruik maakt van SIManalytics je op basis van zoekstatistieken kunt achterhalen welke zoekwoorden veel gebruikt worden? Dit is waardevolle data dat je verder kunt helpen.

Gemeente Bronckhorst is recent aan de slag gegaan met SIMsearch en hebben met succes hun zoekresultaten geoptimaliseerd. Bekijk hier het voorbeeld. Wanneer een inwoner op het trefwoord 'paspoort' zoekt komen er direct bruikbare pagina's naar boven. Dit zijn zoekresultaten waar een inwoner ook echt iets aan heeft!

 

Wil je meer weten over de mogelijkheden die SIMsearch jouw website kan bieden?

Of heb je hulp nodig bij het verder inrichten van SIMsearch om de zoekresultaten van de website zo goed mogelijk in kaart te brengen? Onze support afdeling helpt je graag!