Online dienstverlening, Lokale overheid, Fotografie, Website

Aan de hand van deze vier best practices kun je aan de slag!


Beleving op de website wordt steeds belangrijker. Zo zien wij bij SIM dat steeds meer non-profitorganisaties en (lokale) overheidsinstellingen zoals gemeenten en provincies meer aandacht besteden aan de visuele content. Niet alleen om bezoekers aan te trekken maar vooral om te bétrekken. Foto's en afbeeldingen vertellen het verhaal van de organisatie op een manier wat alleen tekst niet kan.

Maar je moet niet zomaar iedere afbeelding gebruiken in je communicatie. Hoogwaardige, in het oog springende foto’s zijn belangrijk voor een goede uitstraling. Door bedachtzaam te zijn in de manier waarop je de afbeeldingen bewerkt en positioneert, vergroot je de kans om indruk te maken op een bezoeker en heeft het bericht meer impact.

Graag delen we vier best practices te bieden voor het verkleinen, bijsnijden en optimaliseren van afbeeldingen op jouw website.

Hoge resolutie foto’s

De kwaliteit van de afbeeldingen is van invloed op hoe sitebezoekers jouw organisatie ervaren. Daarom moet je resolutie altijd de nummer één prioriteit maken.

Resolutie is het aantal pixels of punten van een beeldscherm of een afbeelding. Hoe meer pixels, hoe meer informatie er in een afbeelding zit opgeslagen. Hoe meer informatie, hoe scherper de afbeelding. Hoe meer pixels, hoe groter de foto in opslag (Kb of Mb).

De juiste resolutie hangt af van de plaats waar je de foto gebruikt – website, de krant, een folder, een tijdschrift of een boek – en van de afmetingen. Bij een foto met een te lage resolutie krijg je blokken en dat wil je niet. Gebruikelijk is om een resolutie van 72 pixels aan te houden voor je website. 300 pixels gebruik je voor print.

Kies het juiste bestandsformaat

Er zijn een aantal bestandsformaten het meest geschikt voor het internet, namelijk:

GIF
Dit formaat gebruikt men voornamelijk voor eenvoudige online afbeeldingen zoals logo’s in één of twee kleuren, animaties en plaatjes zonder kleurverloop of gewoon een simpele tekening. Bovendien kun je ervoor kiezen om een deel van de afbeelding transparant te maken.

PNG
Deze afbeeldingen hebben een betere kwaliteit dan GIF. Je kunt dit formaat gebruiken voor simpele foto’s of plaatjes met kleurverloop. Ook hier is de mogelijkheid tot transparantie.

JPG
Voor wat ingewikkeldere afbeeldingen en foto’s met veel diepte, schaduwen, kleuren en overloopjes kun je het beste JPG gebruiken. Het geeft de mooiste kwaliteit, maar er is geen transparantie mogelijk.

Gebruik de regel van derden

De regel van derden is waarschijnlijk de meest bekende en gebruikte compositieregel van fotografie. Het kan worden toegepast op alle onderwerpen om de compositie en balans van een foto te verbeteren. En is een goede basis voor een interessante foto.

Op de website van Zoom leggen ze helder uit hoe dit werkt.

Snelheid testen

Als je je afbeeldingen hebt geoptimaliseerd, kun je de snelheid van je website testen. Idealiter doe je dit vooraf het optimaliseren en nadien. Dan zie je of je werk effect heeft.

De speed analyser van Google kan je hierbij helpen.

Loop je hierop vast of kom je er zelf niet uit? Onze collega’s op de support afdeling helpen je graag verder!

Meer lezen over fotografie op de website? Lees ook onze blog over het gebruik van Stockfoto's.

 

Blijf op de hoogte! 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!