Online dienstverlening, Gebruiker Centraal, Optimaal digitaal spel

Het Optimaal Digitaal spel van Gebruiker Centraal is een vergadering in de vorm van een workshop. Je speelt het met je team of met betrokkenen bij een project. Spelenderwijs wordt scherp waar jullie op gaan focussen om je (digitale) dienstverlening te verbeteren.

"Een vergadering in de vorm van een workshop. Hoe gaaf en energie-gevend is dat?!"

Het spel duurt 2 uur en er wordt, op een prettige, actieve en positieve manier, snel doorgedrongen tot de kern. Eerst bepaal je samen met je team welk onderwerp jullie centraal stellen bij het spelen van het spel. Én welk doel jullie willen bereiken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het verbeteren van de website of zorgen voor meer bezoekers. Dit doe je aan de hand van de verschillende tipkaarten. 

De tipkaarten zijn onderverdeeld in 6 uitgangspunten: 

1. Commitment

Je kunt niet in je eentje de (digitale) dienstverlening op een hoger plan brengen. Daarvoor heb je steun nodig van bestuurders, management, collega's en andere betrokkenen. 

2. Gebruiksgemak

Goede (digitale) dienstverlening zet de gebruiker centraal. Het proces moet zo eenvoudig mogelijk zijn. Met minimale tijdsinspanning.  

3. Kanaalsturing

Kies bewust welk kanaal je op welk moment inzet. Ga daarbij uit van het gemak voor de gebruiker. Maar bepaal zelf hoe en waar je wilt sturen. 

4. Procesaanpak

Het verbeteren van je (digitale) dienstverlening is een continu proces. Dat geldt voor alle fasen; idee, ontwerp, ontwikkeling, implementatie en exploitatie. 

5. Informatieveiligheid

Misschien wel hét belangrijkste thema binnen (digitale) dienstverlening: de bescherming van persoonlijke gegevens van je gebruikers. 

6. Samenwerking

Je hoeft echt niet alles zelf opnieuw uit te vinden om je (digitale) dienstverlening te verbeteren. Er is al veel gedaan. Je kunt leren van anderen. Of samen dingen oppakken. 

Het spel eindigt met concrete acties die de volgende dag kunnen worden opgepakt. Het verbeteren van je (digitale) dienstverlening kan dus direct starten. Groot bijkomend voordeel is, onder andere, een beter inzicht in wat je collega belangrijk vindt en de bereidheid elkaar te helpen. 

Ervaringen uit de praktijk

Jordy Klaassen (consultant bij SIM).jordy klaassen


" Het Optimaal Digitaal spel is erg interessant voor lokale overheden die een steuntje in de rug kunnen gebruiken om prioriteiten en doelen te stellen op het gebied van online dienstverlening. Door middel van het spelen van het spel ga je namelijk als team echt in de actiemodus! Terwijl je het spel aan het spelen bent ben je constant met elkaar in gesprek over het gekozen doel en breng je prioriteiten in kaart die helpen om dit doel te gaan bereiken. Zo bepaal je samen welke koers je als organisatie wilt gaan varen op weg naar een betere online dienstverlening. Het mooie aan het spel vind ik dat je direct acties aan de prioriteiten koppelt. Naast dat het spelen van het spel richting geeft aan een te varen koers ,ga je na afloop van het spel ook direct aan de slag met quick wins. Verbeteringen worden dus direct behaald! "


Marina de Horn is gecertificeerd spelleider van Optimaal Digitaal spel. Tevens is zij werkzaam op het snijvlak van ICT en Communicatie. 

Marina profielfotoOvW-5

"Een vergadering in de vorm van een workshop. Hoe gaaf en energie-gevend is dat?! Ik zie het iedere keer weer gebeuren als ik het spel begeleid: in plaats van een energievretende 2-uur durende vergadering, waarin iedereen elkaar probeert te overtuigen van elkaars gelijk, worden er actief keuzes gemaakt. Keuzes die het voorafgestelde doel dienen. De essentie van het spel is namelijk dat je, als deelnemer, keuzes maakt, je anderen moet overtuigen van het belang van die keuze én je moet verdiepen in de keuzes van je collega’s. Hierdoor ontstaat commitment en begrip voor elkaars zienswijze/standpunten. En daardoor kom je er met elkaar binnen 2 uur uit wat de beste keuzes zijn. En wat je concreet kunt én gaat doen om het gezamenlijke doel te bereiken".  

 

83b9ace0-8f1b-4985-a26b-23e3bfb540e7DogugX6WsAAoQik

Meer weten over het Optimaal Digitaal spel?

En wil je aan de slag met het verbeteren van de (digitale) dienstverlening? 

Vul dan je gegevens hieronder in en kom in contact met één van onze consultants. Zij helpen je graag!