Als je steekproefsgewijs een paar (lokale) overheidswebsites bekijkt, kom je veel PDF documenten tegen. In het kader van de toegankelijkheid van je website, wordt het hoog tijd daar verandering in te brengen. 

Het is namelijk niet altijd nodig om informatie in een pdf-bestand te zetten. Vaak kun je dezelfde informatie op een gewone webpagina in het CMS plaatsen. Als er geen belangrijke reden is om pdf te gebruiken is dat vaak een betere keuze.  

Waarom kun je beter een webpagina maken dan een PDF-bestand plaatsen 

1. Webpagina’s worden vaak beter weergegeven op kleine schermen.
2. Bezoekers hoeven niet om te schakelen naar een andere omgeving (van de website naar het PDF-bestand)
3. Webpagina’s laden meestal sneller dan PDF-bestanden. 

Voor formulieren geldt hetzelfde: meestal zijn deze gebruiksvriendelijker en eenvoudiger te maken als ze geplaatst worden op een webpagina dan in een PDF-bestand. 

Een Amerikaans bedrijf heeft onderzocht hoe goed een rapport wordt gelezen wanneer dit aangeboden wordt in een PDF-document, ten opzichte van een webpagina. Hieruit blijkt dat een webpagina beter scoort op de volgende punten: 

 • Betere vindbaarheid: 
  Een webpagina wordt veel meer bezocht dan een pdf-versie. In het onderzoek kreeg een webpagina in één maand evenveel bezoekers als een PDF-versie in één jaar.

 • Betere statistieken: 
  Door het rapport in te delen in hoofdstukken ziet men welke onderdelen het beste worden bezocht en dus de meeste aandacht verdienen. 

 • Beter delen: 
  En doordat de hoofdstukken hun eigen urls’s hebben, kunnen gebruikers ook makkelijker de hoofdstukken van het rapport gericht delen met andere gebruikers. 

 • Betere doorzoekbaarheid: 
  De zoekfunctie voor de website kan ook de inhoud van het rapport doorzoeken. 

 • Goed op mobiel: 
  De webpagina is responsive en past zich dus aan aan het scherm waarmee de bezoeker de website bekijkt. Hierdoor is het rapport dus op ieder apparaat goed te lezen. 

 • Beter toegankelijk: 
  Doordat een nette en juiste HTML-code de basis is van de webpagina, is de webversie makkelijker toegankelijk te maken dan de PDF-versie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slechtzienden die gebruik maken van een voorleesfunctie

Bron: 
Documenten en toegankelijkheid: http://documenten-en-toegankelijkheid.nl/geen-pdf-maar-html/

Blijf op de hoogte!

Vul hieronder je gegevens in blijf in de toekomst op de hoogte van handige tips.