SIMform, formulieren, e-formulieren

Met SIMform, de formulierengenerator van SIM, kun je eenvoudig formulieren maken en plaatsen op de gewenste pagina op je website. Een handige oplossing om inwoners en bedrijven de mogelijkheid te bieden om aanvragen digitaal op een gemakkelijke manier in te dienen. Doordat de formulieren vervolgens worden verzonden naar de midoffice binnen je organisatie kunnen ze (deels) automatisch verwerkt worden. Gineke Hoogendoorn, product owner bij SIM, werkt iedere dag samen met onze developers om formulieren te blijven optimaliseren. Met haar vijf praktische tips kun je direct aan de slag!

1. Automatisch vullen van straatnaam en woonplaats

Sinds de wensensprint in maart kun je nu automatisch een straatnaam en woonplaats laten ophalen bij een postcode en huisnummer. Maak jij al gebruik van deze functionaliteit? Ik heb een voorbeeld formulier gemaakt waarin je ziet hoe je dit kunt inrichten. Deze kun je downloaden naar je eigen omgeving via de optie SIMformulieren in het beheer van SIMform. Bekijk het formulier hier.

2. Gebruik van een element voor telefoonnummer 

Wanneer je het standaard SIMelement telefoonnummer gebruikt, dan zit hier een validatie op dat de ingevoerde waarde uit 10 cijfers moet bestaan. Wanneer je weet dat er een ander telefoonnummer ingevuld kan worden, zoals bijvoorbeeld een 0800 nummer, dan zit deze validatie in de weg. Om dit op te lossen kun je een eigen element, zonder de validatie ‘telefoonnummer’, aanmaken. Je kunt ook het SIMelement TelefoonnummerBuitenland gebruiken. Deze kent de validatie van 10 cijfers niet. Het label van dit element pas je eenvoudig aan binnen het formulier naar Telefoonnummer. Om te weten in welke formulieren je het SIMelement telefoonnummer gebruikt zoek je dit element op binnen het beheer en dan zie je in de details van het element een lijst van gekoppelde formulieren. Wel zo makkelijk.

3. Meer dan één styling van je formulieren

Weet je dat het mogelijk is om meer dan één styling te gebruiken voor formulieren? Als je bijvoorbeeld formulieren gebruikt op een subsite dan kun je deze formulieren de styling (en logo) meegeven die bij deze subsite past. Wij maken tegen een kleine vergoeding een extra styling aan die je vervolgens bij een formulier kunt selecteren. Heb je interesse? Laat het ons weten

4. Persoonlijke gegevens (niet) tonen

BSN is een voorbeeld van een gegeven wat je technisch gezien nodig hebt voor de prefill van persoonsgegevens maar wat weinig toegevoegde waarde heeft om te laten zien in een formulier na inloggen met DigiD. Door de AVG zien we nu vaker de vraag langskomen of het mogelijk is om het BSN weg te laten. Dit kan! Maak een verborgen element aan onder de naam BSN verborgen o.i.d. en plaats dit element in de stap waar je deze nodig hebt. Een verborgen element zie je niet terug op de overzichtspagina, in de PDF of in de e-mail maar kunnen wel opgenomen worden in een XML bericht. Vergeet dan niet de juiste XML-tag aan je element toe te voegen. Kijk eens kritisch naar het gebruik van persoonsgegevens in een formulier. Is dit altijd relevant voor de aanvraag? Als het antwoord ja is vanwege technische redenen, maak er dan een verborgen element van. Is er geen technische en functionele meerwaarde? Bekijk dan welke persoonlijke gegevens je weg kunt laten. Kleiner is fijner.

5. Bijlagen toevoegen

Sinds de nieuwe stijl van de formulieren is het mogelijk om meerdere bijlagen in één keer toe te voegen aan een formulier. Je hebt maar één keer het gereedschap bijlage nodig. Dat ziet er niet alleen beter uit maar maakt de stap ook korter. Je kunt dit nakijken door het filter op gebruikte gereedschappen in het beheer van SIMform te gebruiken. Zo krijg je een lijst met formulieren die bijlage gebruiken en kun je ze even nalopen. Let wel op: het gereedschap bijlage verplicht heeft deze eigenschap niet. Hierin kun je maar één bijlage uploaden.

Lees meer op ons SIM Social Intranet

In de groep SIMform op ons SIM Social Intranet geven we meer tips over deze oplossing. Daarnaast kun je vragen stellen, leren van best practices of sparren met concullega's. 

Benieuwd hoe SIMform kan bijdragen aan jouw organisatie?

Of wil je direct een persoonlijke afspraak maken? Dat kan! Vul hieronder je gegevens in en één van onze consultants vertelt je graag meer over de meerwaarde van SIMform. 

Vul hieronder je gegevens in