Online dienstverlening

Bij het analyseren van je website wil je natuurlijk wel weten wat je moet meten. Wat zijn belangrijke aspecten waar je op moet letten? 

Inzicht krijgen in de huidige situatie

Neem eens de tijd om rustig na te denken over de huidige situatie van jouw website. Analyseer wat er goed gaat maar ook zeker wat er minder goed gaat. Kunnen bezoekers belangrijke pagina's vinden? Is het bijvoorbeeld makkelijk om online een verhuizing door te geven? Weten bezoekers snel de openingstijden en adresgegevens van jouw gemeente te vinden? Dit zijn belangrijke aspecten om in kaart te brengen. Zo weet je van te voren goed waar de kansen liggen om de website te optimaliseren.

Maak een concrete lijst met verbeteringen

Jij kijkt anders naar jouw website dan andere mensen doen. En hoe langer je met de website bezig bent, hoe minder onafhankelijk je de website kan beoordelen. Je zal enorm veel inzichten krijgen als je ziet hoe anderen de website gebruiken. Vraag je collega's van een andere afdeling eens wat zij van de website vinden. Er zijn vast collega's binnen de organisatie die hier een mening over hebben. Vraag hen daarom gerust om input.

Naast het vragen van input aan naaste collega's is het ook zeer waardevol om feedback te vragen aan je eigen inwoners. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van een korte enquete. Wil je dit toch iets persoonlijker aanpakken? Organiseer dan bijvoorbeeld in een plaatselijke buurthuis een moment waar je met inwoners kunt sparren. Wat valt ze op aan de website? Misschien duurt het bijvoorbeeld heel lang om op een pagina te komen, die voor jou vanzelfsprekend is. Of is het lastig om een bepaalde informatie te lezen en/of te vinden.

Vragen waar je aan kunt denken om aan inwoners te vragen: 

1. Wat spreekt je aan op de website?
2. Voor welke doelen gebruik je de website? 
3. Welke informatie kun je makkelijk vinden?
4. Zijn er pagina's die je minder makkelijk kunt vinden?
5. Heb je nog verbeterpunten?

Het is erg interessant om hun feedback te verzamelen. Zij zijn tenslotte de eindgebruikers van jouw website. Belangrijk hierbij is wel dat je hen vervolgens meeneemt in de besluiten die je neemt aan de hand van hun input. Zo weten zij dat er daadwerkelijk iets met hun feedback is gedaan. Wil je nóg specifieker onderzoek doen naar het gedrag van huidige bezoekers op de website? Wij vertellen je graag hoe een visuele heatmap je hierbij kan helpen dit inzicht te krijgen. 

Stel concrete doelen op

Aan de hand van de feedback die je hebt verzamelt, stel je concrete doelen op. Start small! Je kunt beter beginnen met 3 focuspunten die je komende maanden wilt aanpakken, dan dat je direct groot begint. Zo houd je het overzicht en heb je genoeg tijd om te testen wat wel en wat juist niet werkt op de website. 

Hulp nodig?

Ben je benieuwd hoe andere overheidsinstellingen aan de slag zijn gegaan met het analyseren van hun website? Stel je vraag op ons SIM Social Intranet en leer van de best practices! 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van SIM